Tulkaa minun tyköni kaikki

 

Tulkaa minun tyköni kaikki

Karjalohjan alttaritaulun nimi on ”Tulkaa minun tyköni kaikkiSe viittaa luonnollisesti Matteuksen evankeliumiin 11:28: ”Tulkaa minun tyköni kaikki työtä tekevät ja raskautetut. Minä annan teille levon.” Alttaritaulun on maalannut Alexandra Theodora Frosterus-Såltin ( 1837 Inkoo – 1916 Vaasa). Hän oli suomalainen taidemaalari, joka tunnetaan erityisesti alttaritauluista. Hän maalasi ainakin 68 alttaritaulua ja teki myös kuvituksia.

Alexandra Såltin joutui leskeksi ja kolmen pienen lapsen yksinhuoltajaksi varhain. Hän oli yksi niistä harvoista suomalaisista naisista, joille taiteen tekeminen ja opettaminen antoi elannon. Suureen määrään alttaritauluja mahtuu paljon perinteisiä aiheita, esim. Ristiinnaulittu Ruokolahden kirkossa. Taiteilijalle oli kuitenkin tunnusomaista kuvata armollinen ja laupias, lähestyttävä Kristus. Samoin Raamatun naishahmojen esiin nostaminen oli tyypillistä Såltinille.

Jeesuksen tykö tuleminen ei saa olla kiinni ihmisen iästä, sukupuolesta eikä kunnosta, kunnollisuudesta tai arvosta. Hän kutsuu kaikkia. On luonnollisesti niin, että juuri ristillä tapahtui Jeesuksen sovitustyö. Tämä on keskus. Silti aivan pienen lapsen ja olemukseltaan hauraan vanhuksen tulee voida ymmärtää, että Jeesus ottaa vastaan, kutsuu jokaista. Kirkkokansan on hyvä nähdä silmien edessä Jeesuksesta huokuva rakkaus ja valo. Hän on elämän valo ja turva. Hän on tätä vanhuksille, sairaille, syntisille ja avuttomille, kaikille tarvitseville.

Alttaritaulun alle ehtoollispöydän ja ehtoollispikarien taakse on tehty tämä puhutteleva teos. Tietysti tästä tulee mieleen viisi leipää ja kaksi kalaa. Itse ajattelen myös Jeesuksen sanoja: ”Ilman minua te ette voi mitään tehdä” Niin tärkeää on Jeesuksen lähellä eläminen. Se on kaikki kaikessa. Alttaritaulun yläpuolella on vielä kolme ristiä, samaa valkoista puuta, minkä tässä näemme.

Karjalohjan kirkko tuhoutui tulipalossa vuonna 1970. Kellotapuli, katto ja kaikki kirkon sisärakenteet paloivat. Alttaritaulu pelastui kuin ihmeen ansiosta. Moni oli sitä irrottamassa ja kantamassa ulos kirkon katon liekehtiessä. Kuparinen katto suli ja valui kirkkosaliin palon edettyä. Kirkon kunnostyöhön päätettiin ryhtyä v. 1989. Kirkko ja kellotapuli valmistuivat 1990 -luvulla pääosin talkoovoimin.


Liitteitä aihepiiristä:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Alexandra_Frosterus-S%C3%A5ltin

https://journal.fi/ennenjanyt/article/view/108471/63479